Προσφορά Ανακαίνισης

Μόνωση Ταράτσας : Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή!

Μόνωση Ταράτσας

Προστατέψετε το σπίτι σας από το κρύο και την υγρασία.

Η ταράτσα είναι το σημείο εκείνο του κτιρίου το οποίο είναι εκτεθειμένο σε όλες τις καιρικές συνθήκες (ήλιος, βροχή, χιόνι κ.ά.) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για αυτό άλλωστε παρότι έχει μικρότερη έκταση από τους εξωτερικούς τοίχους, παρουσιάζει εξίσου μεγάλες θερμικές απώλειες. Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι ο θερμός αέρας κινείται ανοδικά, έτσι λοιπόν η ζέστη στο σπίτι μας ανεβαίνει προς τα πάνω κάνοντας τη μόνωση της ταράτσας απαραίτητη για να διατηρηθεί η εσωτερική θερμοκρασία.

Μόνωση και εξοικονόμηση ενέργειας

Η μόνωση της ταράτσας είναι μια από τις πιο σημαντικές εργασίες για εξοικονόμηση ενέργειας. Συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας αφού με αυτό τον τρόπο περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η μεταφορά θερμότητας από και προς το περιβάλλον. Έτσι λοιπόν έχουμε μείωση στα έξοδα για τη θέρμανση και ψύξη του χώρου μας, αφού η θερμοκρασία στο εσωτερικό του διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δημιουργούμε αλλά και διατηρούμε λοιπόν συνθήκες θερμικής άνεσης στο σπίτι μας κάνοντας ευχάριστη τη διαμονή μας σε αυτό, αποφεύγοντας την αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι αλλά και το έντονο κρύο το χειμώνα.

Μόνωση Ταράτσας

Είτε σκέφτεστε να επενδύσετε σε συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης μέσω ηλιακής ενέργειας (αλλιώς ηλιακοί θερμοσίφωνες) είτε σε άλλες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας , το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να βελτιώσετε την μόνωση του σπιτιού σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε την χρήση των φυσικών πόρων και να μην σπαταλάτε ενέργεια που μεταφράζεται σε επιπλέον αναίτια έξοδα. Αν παραλείψετε το βήμα αυτό, θα καταλήξετε να δαπανήσετε ένα σωρό χρήματα προκειμένου να αγοράσετε κάποιο πολύ ισχυρό σύστημα να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες ενός κακώς μονωμένου σπιτιού.

Πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε μονώνοντας το σπίτι σας εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες όπως ο τύπος της μόνωσης, το μέγεθος του σπιτιού, τα υπάρχοντα συστήματα κουφωμάτων κ.ά. Ακόμα, βάσει παλαιότητας του σπιτιού , θα χρειαστεί να πάρετε περισσότερα ή λιγότερα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το θετικό κομμάτι της ιστορίας είναι ότι γενικά δεν χρειάζεται πλέον να εκδώσετε κάποια άδεια από την πολεοδομία για τις εργασίες θερμοπρόσοψης ή μόνωσης ταράτσας.

Συνήθως τα μοντέρνα και πιο σύγχρονα σπίτια είναι χτισμένα με αρκετά καλές προδιαγραφές μόνωσης αλλά παλιά κτίσματα στην Ελλάδα χρειάζονται δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Στην δεύτερη περίπτωση, υπάρχουν πιθανόν αρκετές επιλογές για να βελτιώσετε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας. Όταν το σπίτι σας παραμένει πολύ κρύο, η ζέστη μπορεί να χαθεί σε πολλές κατευθύνσεις . Οπότε είναι πολύ πιθανό να σκεφτείτε τη λύση της ολοκληρωμένης μόνωσης για να διατηρήσετε την θερμότητα στο σπίτι.

Μπορείτε προφανώς να μονώσετε τμηματικά ή συνδυαστικά την ταράτσα, τους τοίχους, τα δάπεδα, τα παράθυρα και τις πόρτες. Η πιο σημαντική απώλεια είναι οι τοίχοι καθώς για ένα τυπικό σπίτι οι τοίχοι φτάνουν στο 30-40% σε θερμικές απώλειες. Η ταράτσα έρχεται δεύτερη με περίπου 25% . Μετά πόρτες και παράθυρα χάνουν 20% και τέλος το δάπεδο έχει τη λιγότερη απώλεια ειδικά αν ακουμπάει στο έδαφος.

Τύποι Μονώσεων

Α)Κατηγορία Θερμομόνωση

Στην κατηγορία αυτή θα συναντήσουμε τύπους μονώσεων όπως συμβατική κλασική, ανεστραμμένη αλλά και ελαφρού τύπου μόνωση ταράτσας.

Τα είδη θερμομόνωσης και οι τύποι που θα αναλύσουμε αναβαθμίζουν ενεργειακά την κατοικία μας προσφέροντας εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία από την ζέστη και το ψύχος.

1.

Συμβατική θερμομόνωση

Είναι η κλασική μέθοδος με χαμηλό φορτίο 35 έως 40 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο και η στεγανοποίηση τοποθετείται στο τελείωμα της εφαρμογής και πάνω από τα θερμομονωτικά υλικά.

Σε αυτόν τον τύπο τον τύπο μόνωσης συνήθως χρησιμοποιείται αφρομπετον ή περλομπετον με κύριο υλικό θερμομονωτικής απόδοσης την διογκωμένη ή την εξηλασμένη πολυστερίνη. Αυτού του είδους οι εφαρμογές δεν προσφέρονται για βαριά χρήση της ταράτσας όπως και μηχανικές πιέσεις από σημειακά φορτία.

2.

Ανεστραμμένη Θερμομόνωση

Είδος εφαρμογής που τα στεγανωτικά υλικά προηγούνται των θερμομονωτικών. Θεωρούνται βαριές κατασκευές γιατί αποτελούνται κυρίως από τσιμεντοκονιάματα και πλάκες η πλακάκια.

Αυτά τα είδη εφαρμογών για μόνωση ταράτσας προσφέρονται για συχνή επισκεψιμότητα αλλά και κάθε είδους καταπονήσεις. Το συνηθέστερο είδος αυτής της εφαρμογής είναι οι κουμπωτές πλάκες DOW που περιέχουν το θερμομονωτικό υλικό αλλά ταυτόχρονα και το υλικό βατότητας.

3.

Ελαφρού τύπου μόνωση ταράτσας

Η Ελαφρού τύπου μόνωση ταράτσας έχει βάρος που δεν ξεπερνά τα 10 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτού του είδους η εφαρμογή περιλαμβάνει διπλή στεγανοποίηση πού τοποθετείται επάνω και κάτω από τις θερμομονωτικές πλάκες.

Το συνηθέστερο υλικό για αυτούς τους τύπους μόνωσης ταράτσας είναι η εξηλασμένη πολυστερίνη που είναι ανθεκτική σε μηχανική πίεση αλλά έχει και μηδαμινή απορρόφηση υδρατμών με συνέπεια να μην χάνει τις θερμομονωτικές τις ιδιότητες με την πάροδο του χρόνου.

Β) Κατηγορία Στεγανοποίηση

Τα είδη και οι τύποι των στεγανοποιήσεων αναφέρονται κυρίως σε επικολλώμενα με φλόγιστρο υλικά, με θερμό αέρα, με φύλλα εμποτισμού αλλά και απαλειφόμενα τσιμεντοειδή και πολυουρεθανικά υλικά.

Η στεγανοποίηση ταράτσας προστατεύει την κατασκευή του κτιρίου και τον οπλισμό από την εισχώρηση υγρασίας.

1.

Ασφαλτόπανα ή αλλιώς ασφαλτικές μεμβράνες είναι μία από τις συνηθέστερες εφαρμογές.

Τα ασφαλτόπανα θεωρούνται μία αξιόπιστη λύση μόνωσης ταράτσας , οικονομική και με προσδόκιμο ζωής μεγαλύτερο από 10 έτη.

Η τοποθέτηση τον ασφαλτoπάνων γίνεται με την χρήση φλόγας και η βατότητα περιορίζεται μόνο σε επίσκεψη και όχι σε χρήση με αιχμηρά αντικείμενα.

2.

Συνθετικός πολυεστέρας με ίνες από γυαλί και θερμομονωτικές ιδιότητες.

Επικολλάται με ειδική ασφαλτική κόλλα και καλύπτεται με χυτό μείγμα λευκού καουτσούκ.

Είναι ένα προκατασκευασμένο στεγανωτικό φύλλο πολύ ανθεκτικό σε διάτρηση και με προσδόκιμο ζωής μεγαλύτερο από 10 έτη.

3.

Επαλειφόμενα τσιμεντοειδή, πολυουρεθανικά, ακρυλικά και υβριδικά υλικά είναι η τρίτη και πιο οικονομική κατηγορία από τις προηγούμενες. Τα υλικά αυτά θα χρειαστούν συντήρηση μετά από τρία ή τέσσερα έτη προκειμένου να συνεχίσουν την καλή λειτουργία τους.

Οι τύποι αυτοί των στεγανοποιήσεων είναι πολύ οικονομικοί αλλά ταυτόχρονα και εξυπηρετικοί για υποστρώματα με δυσκολίες και εμπόδια όπως ηλιακούς αεραγωγούς φωτοβολταϊκά και διάφορα άλλα μηχανήματα που αποτρέπουν την εφαρμογή κάποιου προκατασκευασμένου φύλλου οι μεμβράνης.

4.

Υαλοϋφάσματα με ασφαλτικό γαλάκτωμα και τελική μορφή το βερνίκι αλουμινίου. Τα υαλοϋφάσματα είναι φύλλα εμποτισμού, εύκαμπτα στη χρήση τους αλλά και μία πολύ οικονομική εφαρμογή για μόνωση ταράτσας.
Τα συγκεκριμένα υλικά μπορούν να αντέξουν ως και 8 έτη σε ταράτσες με λεία υποστρώματα χωρίς παρακράτηση νερού.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για την μόνωση της ταράτσας ;

Η καλύτερη εποχή για να μονώσετε την ταράτσα σας είναι πριν τον χειμώνα δηλαδή τώρα!

Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν πρέπει να εκτελούνται τέτοιου είδους εργασίες κατά τη χειμερινή περίοδο για πολλούς και σημαντικούς λόγους. Είναι σίγουρο ότι οι μονώσεις που πραγματοποιούνται με τέτοιες συνθήκες είναι επισφαλείς και θα διαρκέσουν πολύ λιγότερο από τον προσδοκώμενο χρόνο ζωής τους.

Όταν εκτελούνται εργασίες θερμομόνωσης στην ταράτσα τον χειμώνα πρέπει να ξέρουμε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στην συστολή της πλάκας και με την υγρασία ελλοχεύει κίνδυνος εγκλωβισμού της ανάμεσα στην θερμομόνωση και στην πλάκα του μπετό με συνέπεια την περαιτέρω διάβρωση του οπλισμού.

Όπως ξέρουμε οι εργασίες στεγανοποίησης και θερμομόνωσης ταρατσών χρειάζονται συγκεκριμένες θερμοκρασίες και συνθήκες περιβάλλοντος για να εφαρμοστούν.

Το ίδιο ισχύει και για όλα τα θερμομονωτικά και στεγανωτικά υλικά όπως αναφέρονται από τις παραγωγούς εταιρείες.

Θα μπορούσατε να μειώσετε το ξαφνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη μόνωση της ταράτσας σας κατά τον χειμώνα με απλές λύσεις συντήρησης και σε πολλές περιπτώσεις με την τοποθέτηση αεραγωγών που βοηθούν στον απεγκλωβισμό της υγρασίας, έως ότου να εφαρμόσετε σωστά την καινούργια μόνωση μετά την πάροδο του χειμώνα.

Σε ότι αφορά το πρόβλημα της διαφοράς θερμοκρασίας από έλλειψη θερμομόνωσης, προτείνουμε να μην γίνονται θερμομονώσεις ταρατσών κατά την χειμερινή περίοδο.

Μόνωση Ταράτσας

Στην InHouse Group αναλαμβάνουμε τη μόνωση ταράτσας κάθε κτιρίου, κάνοντας χρήση των πιο ποιοτικών και ανθεκτικών υλικών. Συνδυάζουμε την άριστη μόνωση με την υψηλή αισθητική, αναβαθμίζοντας τόσο ενεργειακά όσο και οπτικά την οριζόντια επιφάνεια της οροφής.