Διακόσμηση με φωτορεαλιστικές φωτογραφίες και ταπετσαρίες

Ταπετσαρία ή βάψιμο

Ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς, όταν αποφασίζουν να αλλάξουν το χώρο τους. Οι περισσότεροι όταν ακούν τη λέξη ταπετσαρία, τους έρχεται στο νου η ταπετσαρία που έμπαινε στα σπίτια τη δεκαετία του 1970, με αποτέλεσμα να είναι αρνητικοί στη συγκεκριμένη ιδέα. Δεν είναι όμως έτσι. Πλέον οι ταπετσαρίες έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ ποιοτικά και όσο αφορά το αισθητικό κομμάτι, μπορεί να επιτευχθεί όποια τεχνοτροπία θέλουμε.

Το κόστος της δεν είναι πολύ ακριβότερο από το κόστος του βαψίματος, ανάλογα βέβαια με την κατάσταση που βρίσκεται ο τοίχος που θα επενδύσουμε. Μεγάλο πλεονέκτημα της ταπετσαρίας είναι η αίσθηση που δίνουν οι τοίχοι ότι είναι πάντα καθαροί. Επίσης μετατρέπει σε πλεονέκτημα όλα τα μειονεκτήματα του σπιτιού (κολόνες, δοκάρια, ακμές), τα οποία συνήθως από την κατασκευή τους δεν είναι ίσια, ενώ μετά την επένδυσή τους με την ταπετσαρία αυτό δεν είναι πλέον ορατό, διότι το μάτι εστιάζει στην υφή, το χρώμα, το σχέδιο. Είναι πλενόμενες, ότι και αν συμβεί καθαρίζονται, και είναι εύκολη η αντικατάστασή τους τοπικά, αν για κάποιο λόγο έχουμε κάποια φθορά.

Οι διαστάσεις τους είναι συνήθως 10m x 0,52m (περίπου 5 τμ ανά ρολλό), ενώ κάποιες είναι 10m x 0,70m (7 τμ ανά ρολλό). Οι τιμές τους ξεκινούν από 20-25€ ανά ρολλό και φτάνουν μέχρι και τα 250€. Η τοποθέτησή τους στοιχίζει μαζί τις κόλλες από 25-30€ ανά ρολλό (5-6€ ανά τμ).

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποιότητες ταπετσαριών, ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Χάρτινες
 • Βινυλικές (δερματίνης κλπ)
 • Υφασμάτινες
 • Γυάλινες
 • Φυσικά υλικά (bamboo, sisal, κλπ)
 • Καμβάς
 • Μεταλλικές
 • Πετρώματα

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι μπορούμε να τις τοποθετήσουμε όποτε θέλουμε, δεν απαιτείται να προγραμματίσουμε κάποια ανακαίνιση.

Αποφασίστε το και συμβουλευτείτε μας. Η καλύτερη κατά την άποψη μας εταιρία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τόσο σε ποιότητα, όσο σε ποικιλία και τιμές είναι η dorkofikis.gr στην Αθήνα.

Δείτε το site τους και μην ξεχάσετε να αναφέρετε ότι τους βρήκατε από την InHouse. Θα έχετε επιπλέον έκπτωση 20%.

Πόσο κοστίζει η ανακαίνιση;

Το κόστος της ανακαίνισης ενός χώρου είναι πάντα συνάρτηση της ποιότητας των υλικων και των τ.μ. του έργου. Πολλές προσφορές γινονται από τις οργανωμένες εταιρίες, πολλα πακέτα κυκλοφορούν, τα οποία σκοπό έχουν να δώσουν μια μέση αίσθηση στον ενδιαφερόμενο για το που θα κυμανθεί η ανακαίνιση του χώρου του.

Η αλήθεια όμως είναι οτι ο πιο σωστός και σίγουρος τρόπος για μια ασφαλή προσφορά που δεν θα μεταβληθεί στην πορεία,είναι η επι τόπου μέτρηση και αποτύπωση του χώρου, διότι η περιγραφη ακόμη και αν είναι ακριβης δεν μπορει να υποδείξει μια σωστή προσφορά.

Π.χ. ένα κουφωμα αλουμινίου με διάσταση 1,20 x 2,15m έχει διαφορετική τιμή από ένα κούφωμα διαστάσεων 1,60 x 2,25m, ακόμη και το αν θα έχουμε ρολλό εξωτερικά η παντζούρι βαρέως τύπου μεταβάλλει την προσφορά μας.

Σημαντικο επίσης είναι και η καταγραφή των αναγκών του πελάτη, διότι πολλές φορές ο πελάτης μην έχοντας γνώση της διαδικασίας, θεωρεί κάποια πράγματα αυτονόητα, π.χ. θεωρεί ότι οι γύψινες κατασκευές, παρότι δεν συζητήθηκαν περιλαμβάνονται στην προσφορά, ή ακομη ότι δεν έχει διαφορά ο συρόμενος απορροφητήρας με τον απορροφητήρα τύπου καμινάδα η νησίδας οροφής.

Βέβαια είναι απολύτως κατανοητή η επιθυμία του πελατη να εχει μια κατά προσέγγιση τιμή.

Ετσι λοιπόν αν θέλουμε να δώσουμε μια γενική εικόνα τιμής θα λέγαμε πως για μια πλήρη προσφορά ανακαίνισης (η οποία οφείλει να περιλαμβάνει το σύνολο των εργασιών του ακινήτου, με εξαίρεση νέο συστημα θέρμανσης, τέντες, συναγερμούς κτλ), θα κοστίσει κατά μέσο όρο 275 – 300€ ανά τ.μ. Εδώ να διευκρινίσουμε πως όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια του έργου, τόσο μειώνεται το κόστος ανά τ.μ.

Αυτά σαν γενικη εικονα,ότι άλλο χρειαστειτε επικοινωνηστε με την ομαδα μας και θα σας λυσουμε ολες τις αποριες …ΔΩΡΕΑΝ.

ΧΡΩΜΑΤΑ

ΧΡΩΜΑΤΑteoriacoloresercizio[1]

Όταν πρόκειται για την διακόσμηση, η επιλογή χρώματος βαφής μπορεί πραγματικά να είναι μια πρόκληση. Υπάρχουν τόσες επιλογές σε χρώματα και υφές βαφών, ώστε για να βρείτε το σωστό χρώμα, μπορεί να καταλήξετε να μην ξέρετε από πού να αρχίσετε! Οι συμβουλές εδώ θα σας βοηθήσουν.

Να είστε υπομονετικοί
Είναι υπέροχο να ψάχνετε χρώματα στις χρωματικές βεντάλιες κατά το σχεδιασμό ενός δωματίου, αλλά μην επιλέξετε τελικό χρώμα προτού καταλήξετε στο γενικό πλάνο του δωματίου. Πάρτε ιδέες, αλλά την τελική απόφαση να την πάρετε αφού οριστικοποιήσετε τα έπιπλα, τις ταπετσαρίες και τα υφάσματα.

Δείγματα
Όταν πάτε για αγορές, θα πρέπει να ζητάτε δείγματα σε υφάσματα, πλακάκια, ταπετσαρία.
Να τα έχετε μαζί σας όπου κι αν πάτε. Θα σας βοηθήσουν να έχετε την γενική εικόνα του σπιτιού στο μυαλό σας και να αποφασίζετε χωρίς λάθη για τις αγορές σας. Θα βοηθήσουν τον πωλητή να σας εξυπηρετήσει καλύτερα εφόσον θα του δείξετε το γενικό πλάνο του χώρου.

Μελέτη του χρώματος
Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν άπειροι χρωματικοί τόνοι διαφορετικών αποχρώσεων σε μια πλήρη βεντάλια δειγμάτων . Ακόμα κι αν αρχικά έχετε απορρίψει κάποιους τόνους,καλό θα είναι να ξαναδείτε όλα τα χρώματα προσεκτικά. Αποφασίστε στο τέλος για την γκάμα των χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε.

Υφή χρώματος
Θυμηθείτε ότι τα ματ χρώματα κρύβουν τις ατέλειες στον τοίχο, ενώ τα σατινέ και γυαλιστερά προσθέτουν φωτεινότητα και ενδείκνυνται για λείες επιφάνειες-σπατουλαρισμένους τοίχους.

Τακτοποίηση αυθαιρέτων

1-Έκδοση βεβαίωσης μηχανικού του Ν. 4178/13 για μεταβιβάσεις ακινήτων 

 

Σύμφωνα με τον Ν. 4178/13 για κάθε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο θα πρέπει να επισυνάπτεται βεβαίωση μηχανικού και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, με την οποία δηλώνεται πως στο ακίνητο δεν έχουν πραγματοποιηθεί αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες χρήσεις ή αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν δηλωθεί ή εξαιρούνται από το παραπάνω νόμο.

Ουσιαστικά, ο νόμος αναφέρει πως σε κάθε συμβόλαιο ή σύσταση ακινήτου θα πρέπει να επισυνάπτεται βεβαίωση νομιμότητας που εκδίδεται από μηχανικό με τη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο μηχανικός παρέχει το “πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας” που  συνοδεύει το ακίνητο.

Επικοινωνήστε μαζί μας, ζητήστε την έκδοση βεβαίωση νομιμότητας του ακινήτου σας.

 1. Επικοινωνείτε μαζί μας και μας αναλύετε το θέμα σας.
 2. Ενημερώνεστε άμεσα για το κόστος ,τα έγγραφα που θα πρέπει να προσκομίσετε,
 3. Τα δικαιολογητικά είναι:

– Στέλεχος της οικοδομικής αδείας

– Τοπογραφικό που συνοδεύει την άδεια(για εκτός σχεδίου εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα ΕΓΣΑ

– Εγκεκριμένα σχέδια που αφορούν στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο, όπως κάτοψη, τόμη και όψη

– Τίτλους ιδιοκτησίας

Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων). Αν δεν υπάρχουν τα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας οικοδομής, ,τα προμηθευόμαστε εμείς από το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο.

 1. Αν έχετε όλα τα έγγραφα που απαιτούνται,επισκεπτόμαστε άμεσα το ακίνητο σας και κάνουμε την απαιτούμενη αυτοψία του ακινήτου, όπως απαιτεί ο νόμος.
 2. Την επόμενη μέρα σας αποστέλλουμε την βεβαίωση νομιμότητας του ακινήτου σας.

 

 2 – Έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για αγοροπωλησίες και νέες μισθώσεις σε ακίνητα άνω των 50 τ.μ είναι υποχρεωτική η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) το οποίο περιγράφει την ενεργειακή κατανάλωση του χώρου σας. Το ΠΕΑ είναι ένα αναγνωρισμένο από το ΥΠΕΚΑ έγγραφο που εκδίδεται από Ενεργειακό Επιθεωρητή (ο οποίος έχει πιστοποιηθεί) και στο οποίο αποτυπώνεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Με το ΠΕΑ το κάθε κτίριο κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία (υπάρχουν εννέα κατηγορίες, από Α+ έως Η), ενώ ο Επιθεωρητής προβαίνει και σε συστάσεις με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι ένα έγγραφο που στο εξής θα πρέπει να συνοδεύει κάθε ακίνητο και αποτελεί την ενεργειακή του ταυτότητα.

 

 α περίπτωση: κτήρια με οικοδομική άδεια πριν το 1980 – Κάτοψη του χώρου που θα επιθεωρηθεί – Ένας λογαριασμός ΔΕΗ – Αριθμός κτηματολογίου – Φύλλο συντήρησης λέβητα εάν υπάρχει – Στοιχεία ιδιοκτήτη – Το Συμβόλαιο του ακινήτου – Πρόσβαση στο κεντρικό λεβητοστάσιο.                        

β περίπτωση: κτήρια με οικοδομική άδεια μεταξύ 1980 και 1985:  Άδεια Οικοδομής – Κάτοψη του χώρου που θα επιθεωρηθεί – Τοπογραφικό Διάγραμμα (εάν υπάρχει) – Μελέτη Θερμομόνωσης (για κτίρια κατασκευής μετά το ’80 / εαν υπάρχει χρειάζονται οι 10 πρώτες σελίδες του εντύπου) – Ένας λογαριασμός ΔΕΗ – Αριθμός κτηματολογίου – Φύλλο συντήρησης λέβητα (εάν υπάρχει) – Στοιχεία ιδιοκτήτη – Το Συμβόλαιο του ακινήτου – Πρόσβαση στο κεντρικό λεβητοστάσιο. 

γ περίπτωση: κτήρια με οικοδομική άδεια μετά το 1985: – Άδεια Οικοδομής – Κάτοψη του χώρου που θα επιθεωρηθεί – Τοπογραφικό Διάγραμμα  – Μελέτη Θερμομόνωσης (χρειάζονται οι 10 πρώτες σελίδες του εντύπου) – Πίνακας Κατανομής Δαπανών ( κτήρια κατοικιών για περισσότερους των τριών ορόφων) – Ένας λογαριασμός ΔΕΗ – Αριθμός Κτηματολογίου –  Φύλλο συντήρησης λέβητα εάν υπάρχει –  Στοιχεία ιδιοκτήτη – Το συμβόλαιο του ακινήτου – Πρόσβαση στο κεντρικό λεβητοστάσιο) Αν δεν έχετε τα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας οικοδομής, αναλαμβάνουμε να τα προμηθευτούμε με επίσκεψη στο αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο.

 1. Αν έχετε όλα τα έγγραφα που απαιτούνται,επισκεπτόμαστε άμεσα το ακίνητο σας και κάνουμε την απαιτούμενη αυτοψία του ακινήτου, όπως απαιτεί ο νόμος..
 2. Την επόμενη μέρα  σας αποστέλλουμε το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης του ακινήτου σας.

 

Με λίγα λόγια…


Με τον
Ν. 4178/13  δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες ιδιοκτήτες με αυθαίρετα κτίσματα ή αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες χρήσεις, να διατηρήσουν το ακίνητό τους καταβάλλοντας ένα και μόνο πρόστιμο -το οποίο είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που θα επέβαλε η πολεοδομία μετά από αυτοψία στο χώρο- και να εξασφαλίσουν την αναστολή κυρώσεων και προστίμων για 30 χρόνια, ή ακόμα και την οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων, ανάλογα με την κατηγορία που εντάσσονται.
Διαβάστε τον
Ν. 4178/13 σε 15 σημεία εδώ, καθώς και ποιοι ωφελούνται από τις νέες μειώσεις προστίμων εδώ

Στον νέο νόμο εντάσσονται όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες χρήσεις που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 28/07/2013, καθώς και αυτές που μέχρι την παραπάνω ημερομηνία έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός τους. Αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα θα αποδεικνύουν τον χρόνο ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης. 


Από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης 08.08.2013 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων υποχρεωτικά θα συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση Μηχανικού που θα βεβαιώνει ότι στο ακίνητο δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές εκτός των όσων έχουν δηλωθεί και τακτοποιηθεί νόμιμα.

Για όσα αυθαίρετα δεν υπαχθούν στο νόμο, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τα αυθαίρετα. Δηλαδή, θα υπόκεινται σε πρόστιμα πολλαπλάσια των προστίμων που προβλέπονται με το νόμο αυτό και θα κρίνονται άμεσα κατεδαφιστέα. Διαβάστε την επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ και ενημερωθείτε αναλυτικά και έγκυρα για την ρύθμιση αυθαιρέτων εδώ.

ανακαινιση σπιτιου, ανακαινιση κατοικιας, ανακαινιση, κουφωματα, αλουμινια

Αλουμίνια: Τι επιλογές έχω;

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του σπιτιού μας, από όλες τις απόψεις είναι τα εξωτερικά μας κουφώματα. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πια αρκετες επιλογές πάντα σε συνάρτηση με το χωρο μας, το μέρος που ζούμε και το διαθέσιμο ποσό.

Μεγάλη σημασία στα αλουμίνια παίζει και η τοποθέτηση πέρα από την εταιρία.

Στην αγορά σήμερα υπάρχουν κάποιες πολύ καλές εταιρίες (δεν είναι αυτές που διαφημίζονται περισσότερο) και πολλές διαφορετικές σειρές.

Τα κουφωματά αλουμινίου (ψυχρή σειρά), με διπλά κρύσταλλα, λάστιχα περιμετρικά ,και μηχανισμούς (ανάκλισης, περιμετρικών κλειδωμάτων ,κτλ), είναι η σχετικά οικονομική μας επιλογή, βέβαια ανάλογα με την εταιρία μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικό φινίρισμα και αξεσουάρ.

Εάν θέλουμε να βάλουμε κάτι πολύ καλό στο σπίτι μας ασφαλώς πρέπει να βαλουμε κουφωματα θερμοδιακοπής, με ενεργειακά κρύσταλλα (τα οποία έχουν νόημα μόνο σε θερμοδιακοπτόμενο κούφωμα, όχι σε ψυχρές σειρές). Με περιμετρικά κλειδώματα, με θερμογέφυρα από πολυαμίδιο, η οποία μας εξασφαλίζει μεγάλη μείωση της απώλειας ενέργειας, είναι κάτι που προσδίδει στο χώρο μας μια αίσθηση σιγουριάς και φινέτσας παράλληλα.

Κοστολογικά οι διαφορές μεταξύ του απλού (ψυχρού) κουφώματος και του κουφώματος θερμοδιακοπής) κυμαίνονται από 12-15 %. Αξίζει τον κόπο.

ανακαινιση, ανακαινιση κατοικιας, νεροχυτης, υλικα ανακαινισης, κοστος, τιμες

Νεροχύτης: Inox ή Γρανίτης

Άλλη μία επιλογή που θα σας δυσκολέψει κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης. Οι επιλογές που έχουμε:

 • Ανοξείδωτο (inox)
 • Συνθετικό γρανίτη
 • Corian

Τα πάντα είναι θέμα γούστου, και φυσικά εξαρτάται από το τι είμαστε διαθετημένοι να ξοδέψουμε. Ένα ανοξείδωτος νεροχύτης θα ταιριάζει απόλυτα με τις inox επιφάνειες που υπάρχουν στην κουζίνα μας (πόμολα, απορροφητήρας, ενδεχομένως inox ηλεκτρικές συσκευές), χωρίς να κοστίζει μια περιουσία, επιλέγοντας πάντα μια επώνυμη εταιρία από τις πολλές που κυκλοφορούν.

Ο συνθετικός γρανίτης μας δίνει πολλές χρωματικές επιλογές που θα βοηθήσουν σίγουρα στο να ταιριάξουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της κουζίνας μας. Προσοχή: υπάρχουν συνθετικοί γρανίτες που θα εμφανίσουν άλατα σε λίγους μήνες.

Τέλος ο νεροχύτης από corian, προϋποθέτει ότι θα βάλουμε και πάγκο από επένδυση corian αντί για βακελιτικό. Ακριβή επιλογή. Το corian έχει το πλεονέκτημα ότι οποιαδήποτε φθορά και αν πάθει αποκαθίσταται εύκολα και άμεσα. Βέβαια είναι ένα υλικό που θέλει προσοχή στη χρήση του. Αρκετές κατηγορίες και εδώ, και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην εταιρία που θα τον κατασκευάσει.

Τζάκι βιοαιθανόλης

Τα τζάκια βιοαιθανόλης (τα λεγόμενα και τζάκια χωρίς καμινάδα) αντί για ξύλο καίνε βιοαιθανόλη. Ουσιαστικά η βιοαιθανόλη είναι οινόπνευμα που παράγεται από βιομάζα (π.χ. από ζαχαρότευτλα) με ένα σχετικά φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Η βιοαιθανόλη κατά την καύση της μετατρέπεται κυρίως σε θερμότητα και λιγότερο σε υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα, σε αντίθεση με το ξύλο το οποίο κατά την καύση του παράγει και καπνό, πίσσα και άλλα επιβλαβή αέρια. Αφού η βιοαιθανόλη δεν παράγει καπνό, δεν απαιτεί κατασκευή καμινάδας. Επίσης, η βιοαιθανόλη δεν έχει άσχημη οσμή, το αντίθετο: Η ίδια είναι σχεδόν άοσμη, ενώ υπάρχουν και αρώματα τα οποία μπορεί να βάλει κανείς μέσα στο θάλαμο καύσης της βιοαιθανόλης για να αρωματίζει το χώρο. Τέλος, η καύση της βιοαιθανόλης δεν παράγει καθόλου στάχτη, απαλλάσσοντας τον ιδιοκτήτη από τον καθαρισμό της εστίας από την στάχτη.

Τα τζάκια χωρίς καμινάδα μπορούν να θερμάνουν το χώρο γύρω τους, ανάλογα με το μέγεθος του θαλάμου καύσης, άρα και της φλόγας. Η χωρητικότητα του θαλάμου καύσης καθορίζει και την αυτονομία του τζακιού, δηλαδή το πόσες ώρες μπορεί να καίει τη βιοαιθανόλη με ένα γέμισμα. Όπως και κάθε τζάκι όμως δεν συστήνεται για χαμηλοτάβανους χώρους που δεν αερίζονται καλά και είναι κάτω από 18-19 τετραγωνικά μέτρα. Ο χώρος πρέπει να αερίζεται επαρκώς ώστε να ανανεώνεται το οξυγόνο, έτσι λοιπόν τα τζάκια αυτά δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τη βασική θέρμανση ενός σπιτιού.

Ένα τζάκι βιοαιθανόλης που καίει μισό λίτρο βιοαιθανόλης ανά ώρα, παράγει θερμότητα ίση με 3kW, όσο δηλαδή δύο θερμαντικά σώματα των 1500W. Η ποσότητα βιοαιθανόλης που καίγεται ανά ώρα μπορεί να ρυθμιστεί πάνω στον θάλαμο καύσης. Όσο μεγαλύτερη η φλόγα, τόσο μεγαλύτερη και η κατανάλωση. Πολύ χρήσιμα είναι και τα κεραμικά κούτσουρα, που είναι μια ακριβής απομίμιση ξύλου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ορισμένα μοντέλα. Έτσι ξεγελιέται το μάτι και μας δίνει την αίσθηση ότι καίγεται ξύλο. Η φλόγα έτσι δείχνει πιο πλούσια αλλά και η αίσθηση του τζακιού πιο ρεαλιστική.

Η καλύτερη (και ακριβότερη) βιοαιθανόλη είναι αυτή με καθαρότητα 100%. Πολύ καλή είναι όμως και η συνηθισμένη καθαρότητας 96,6%, η οποία καίει καλά και δυνατά, χωρίς άσχημη οσμή και επιβλαβή πρόσθετα, όπως κάποιες χαμηλότερης ποιότητας με μικρότερο ποσοστό καθαρότητας.

Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα χρήσης της βιοαιθανόλης σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα:

 • Πρόκεται για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας αφού παράγεται από βιομάζα που μπορεί να αναπαράγεται συνεχώς.
 • Δεν παράγει στο ίδιο μέγεθος ή και καθόλου τα επιβλαβή αέρια άλλων πηγών ενέργειας (π.χ. διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, υδρογονάνθρακες κ.ά.), άρα βοηθά σημαντικά στη μείωση της ρύπανσης. Είναι πρακτικά σχεδόν άοσμη και δεν παράγει στάχτη.

Υπάρχουν όμως και κάποια μειονεκτήματα, που απαιτούν την προσοχή σε επίπεδο πολιτικής:

 • Για την παραγωγή της μπορεί να εκτοπίσει σε ένα βαθμό άλλες καλλιέργειες (π.χ. τροφίμων) ανεβάζοντας την τιμή τους στην αγορά.
 • Σε πολλές περιπτώσεις έχει λίγο μεγαλύτερη τιμή από άλλα ανταγωνιστικά καύσιμα.

Απορροφητήρας, τι να προσέξω

Σχεδιάζετε την κουζίνα σας και έρχεται η ώρα της επιλογής απορροφητήρα. Επιλογές; Πολλές!

Συρόμενο; Καμινάδα; Οροφής; Εταιρία;

Καταρχάς κυκλοφορούν στην αγορά πολύ καλοί και επώνυμοι απορροφητήρες,οπότε δεν έχετε κανένα λόγο να ρισκάρετε με κάποιον no name για να εξοικονομήστε λίγα ευρώ.

Ο συρόμενος συνήθως επιλέγεται λογω περιορισμένου χώρου ,κερδίζουμε το ντουλαπι από αυτόν,για την ακρίβεια το μισό ντουλάπι, αφού το εσωτερικό ύψος του καλύπτει το μισό ντουλαπι.Είναι όμορφος αισθητικα,υπάρχουν κάποια μοντέλα όπως της ELICA (ελληνική εταιρία),οπου ο απορροφητήρας γίνεται χωνευτός.

Η καμινάδα η τζάκι, επιλέγεται συνήθως λόγω design,σε ορθογώνιο ή και ελαφρά καμπύλο σχήμα, με επιλογή κρυστάλλου αν θέλουμε.

Οροφής βάζουμε όταν έχουμε σχεδιάσει νησίδα στην κουζινα μας, μια πολύ ωραία επιλογή, όμως πρεπει να προσέξουμε την τοποθέτηση του, διότι συνήθως παρεμβάλλεται γυψοσανίδα οροφής, οπότε πρέπει να προβλέψουμε στήριξη εσωτερικά.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η απορροφητικότητα του, άλλωστε αυτό το στοιχείο μαζί βέβαια με το design του, είναι που καθορίζουν και την τελικη τιμη.

 

Η απορροφητικότητα που πρέπει να έχει ο απορροφητήρας υπολογίζεται με βάση :

 •  τις διαστάσεις της κουζίνας μας
 • την απόσταση που διανύουν οι σωληνώσεις του μέχρι την έξοδο
 • την χρήση του (εάν είναι καθημερινή ή πιο σπάνια)

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να μην είναι κάτω από 550 m3/h.(κυβικά ανά ώρα).

Άδεια ανακαίνισης. Τι απαιτείται;

Ξεκινάτε ανακαίνιση και θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο;

Τι ισχύει, ώστε να είστε νόμιμοι;

Χωρίς οικοδομική άδεια, θα γίνονται μικροεπισκευές στα σπίτια

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε απόφαση για το έντυπο το οποίο θα πρέπει να υποβάλλουν οι πολίτες στις Υπηρεσίες Δόμησης, προκειμένου να γνωστοποιήσουν στην υπηρεσία τις εργασίες που θα εκτελέσουν, για τις οποίες δεν απαιτείται σχετική έγκριση. Ήδη μάλιστα, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της αρμόδιας διεύθυνσης (ΔΟΚΚ) του ΥΠΕΚΑ το έντυπο.

Όπως ορίζει ο «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» (ν. 4067/2012, άρθρο 4 «Άδειες Δόμησης») παράγραφο 3 ορίζεται ένα πλήθος εργασιών για τις οποίες δεν απαιτείται Άδεια δόμησης και Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας για τις οποίες απαιτείται απλά προ 48 ωρών μια έγγραφη ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης για την εκτέλεσή τους, η οποία θα γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

Οι εργασίες που απαιτούν απλά έγγραφη ενημέρωση και όχι οικοδομική άδεια είναι οι:

 1. Μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δε μεταβάλλουν την φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή τις όψεις του, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφή εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Δεν περιλαμβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα της παραγράφου 2 του άρθρου 27.
 2. Εσωτερικοί και εξωτερικοί χρωματισμοί ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων.
 3. Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.
 4. Συντήρηση, επισκευή ή διασκευή εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων.
 5. Αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα.
 6. Συντήρηση, επισκευή στεγών χωρίς χρήση ικριωμάτων.
 7. Απλή περιτοίχιση από λιθοδομή μέχρι ύψους ενός μέτρου (1,00 μ.) ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό χωρίς χρήση σενάζ, γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές. (Προσοχή: Δεν επιτρέπεται στη ζώνη 500μ. από τη θάλασσα). Επίσης, επιτρέπεται οριοθέτηση με πασσάλους των κορυφών οικοπέδου ή γηπέδου.
 8. Κατασκευή πέργκολας σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών ή στον περιβάλλοντα ακάλυπτο χώρο. Κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών σε εσωτερικούς χώρους.
 9. Τοποθέτηση ασκεπούς δεξαμενής νερού η πισίνας, μέγιστης επιφάνειας 50 τ.μ., που εξυπηρετείται με εξωτερικά συστήματα μηχανοστασίου τύπου compact και δεν απαιτείται για την εγκατάστασή τους τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα και με την προϋπόθεση ότι το ύψος όλων των κατασκευών σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει περισσότερο το ένα μέτρο (1,00 μ.) από την οριστική στάθμη εδάφους και εφόσον δεν απαιτούνται εκσκαφές ή επιχώσεις του φυσικού εδάφους μεγαλύτερες από 1,00 μ. για την τοποθέτησή της και τηρείται η απαιτούμενη φύτευση του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου. Για την εγκατάσταση απαιτείται δήλωση αρμόδιου μηχανικού που αναλαμβάνει την ευθύνη της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής ασφάλειας της κατασκευής και των εγκαταστάσεων.
 10. Μικρές διαμορφώσεις του εδάφους με πέτρα μέχρι συν/πλην 0,50 μ. από το φυσικό έδαφος.
 11. Τοποθέτηση κλιματιστικών και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, σε υφιστάμενα κτίρια σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 16, εγκατάσταση συστοιχίας επίτοιχων λεβήτων αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών, εγκατάσταση συστημάτων τροφοδοσίας, ρύθμισης και μέτρησης φυσικού αερίου (ρυθμιστές, μετρητές, παροχετευτικοί αγωγοί), εγκατάσταση συστημάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), υπέργειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου σύμφωνα με το άρθρο 17.
 12. Τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων σύμφωνα με την παράγραφο 2β΄ και γ΄ του άρθρου 19.
 13. Η κατασκευή φυτεμένων δωμάτων και φυτεμένων επιφανειών.
 14. Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικών ηλιακών συστημάτων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων, εφόσον δεν αλλοιώνονται οι όψεις. (Προσοχή: Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η υποβολή πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης).

Αν έχετε στο νου σας κάτι περισσότερο ή κάποια προσθήκη, καλό είναι να το συζητήσετε με το μηχανικό σας.