//5 Ενδείξεις ότι το σπίτι σας χρειάζεται Ανανέωση

5 Ενδείξεις ότι το σπίτι σας χρειάζεται Ανανέωση

Η  επίδραση του χώρου στον οποίο ζούμε στην ψυχολογία μας είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός. Παρόλα αυτά, αρκετοί είναι εκείνοι που δεν αντιμετωπίζουν με τον απαιτούμενο σεβασμό το χώρο που περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Αναβάλλουν την ανανέωση ή ανακαίνιση του σπιτιού τους για αργότερα, όταν θα έχουν χρόνο, διάθεση, περισσότερα χρήματα….

Αν συνειδητοποιούσαμε όλοι τις επιπτώσεις που έχει αυτή η αναβολή , θα προχωρούσαμε στις απαραίτητες επεμβάσεις πολύ πιο γρήγορα.

Υπάρχουν  λοιπόν κάποιες σοβαρές ενδείξεις ότι το σπίτι σας χρειάζεται ανανέωση και δεν γίνεται να το αναβάλλεται άλλο…..

1. Αποφεύγετε να καλέσετε κόσμο

Συχνό παράπονο σε συζητήσεις, είναι εκείνο φίλων που  ενώ θα ήθελαν, διστάζουν να καλέσουν φίλους στο σπίτι τους. Συχνά ομολογούν ότι ντρέπονται γι’ αυτό. Αν αυτό είναι παροδικό επειδή μόλις μετακομίσατε, είναι φυσιολογικό. Αν όμως αυτή η κατάσταση τραβάει χρόνια, τότε μάλλον πρέπει να πάρετε  στα χέρια σας και  να την αλλάξετε. Το να μας αρέσει ο χώρος που ζούμε, είναι πρώτα καλό για εμάς τους ίδιους. Πολύ συχνά το να βελτιώσουμε την εικόνα του σπιτιού μας είναι θέμα απόφασης και προτεραιοτήτων, παρά χρημάτων.

 

2. Δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε

Η γεωμετρία, η διαρρύθμιση, τα χρώματα, τα υλικά και ο φωτισμός, η θερμοκρασία ενός χώρου παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς αισθανόμαστε μέσα σε αυτόν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι διαλέγουμε συνήθως κάποια γωνιά που είναι και η αγαπημένη μας για να χαλαρώσουμε και ν’ αράξουμε. Αν δεν υπάρχει αυτή η γωνιά -ή ακόμη καλύτερα γωνιές- στο σπίτι μας, καλό είναι τις δημιουργήσουμε. Ένας ακατάστατος χώρος (πιθανόν λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χώρων) μπορεί να είναι εξίσου αφιλόξενος με ένα τακτοποιημένο, αλλά άβολο και ψυχρό. Ένας χώρος που δεν έχει αρκετό φώς, που δε θερμαίνετε σωστά ή αντίθετα θερμαίνεται υπερβολικά…  μικρά και μεγάλα θέματα στο σπίτι μας που μας κάνουν να σκεφτόμαστε «γιατί πρέπει να πάω σπίτι;;;;;»…

 

3. Η κακή διαρύθμιση κάνει δύσκολη την καθημερινότητά σας.

Αν δυσκολεύεστε να βολέψετε τα έπιπλά σας έτσι που το αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί λειτουργικά και αισθητικά, μάλλον χρειάζεστε αλλαγές.

Η σωστή τοποθέτηση των επίπλων σε έναν εξαρχής κακοσχεδιασμένο χώρο απαιτεί συχνά ώρες μελέτης ακόμη και από έναν έμπειρο επαγγελματία που έχει κληθεί να δώσει λύση εκ των υστέρων. Και σ’ αυτή την περίπτωση είναι σίγουρα καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. Δυστυχώς, όσο παλιότερο είναι ένα διαμέρισμα στη χώρα μας, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να έχει μελετηθεί σωστά. Υπνοδωμάτια και λουτρά με τις ελάχιστες απαιτούμενες διαστάσεις, τυχαίως τοποθετημένα ανοίγματα, σπατάλη πολύτιμων τετραγωνικών λόγω κακής διάταξης των χώρων, πρόχειρα μελετημένες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις ,που κάνουν τη ζωή μας δύσκολη.

 

4. Έχετε μαζέψει άχρηστα έπιπλα και αντικείμενα & δυσκολεύεστε να κινηθείτε με άνεση.

Αν έχετε την τάση να μαζεύετε τα πάντα, ή δεν σας κάνει καρδιά να πετάξετε τίποτα, τότε μάλλον θα υπάρχει αρκετή “φασαρία” στο σπίτι σας και πιθανόν να δεσμεύετε πολύτιμο χώρο με άχρηστα αντικείμενα.

Κρατήστε αυτά που αξίζουν ή που σας αρέσουν πραγματικά και ταιριάζουν και εκείνα που μπορείτε να μετατρέψετε εύκολα (βάφοντας, λουστράροντας, επιδιορθώνοντας,) ώστε να ταιριάξουν  με τη διακόσμηση του σπιτιού σας. Τα υπόλοιπα χαρίστε τα, ανακυκλώστε τα ή πετάξτε τα! Μη διστάζετε να κάνετε το ίδιο και με πράγματα που είχατε κάποτε αγοράσει, αλλά πλέον δεν σας εκφράζουν ή τα βαρεθήκατε.

Αν δε φημίζεστε για το γούστο σας, αποφύγετε να παντρέψετε αντικείμενα με  διαφορετικό ύφος και στυλ, γιατί το πιο πιθανό είναι το αποτέλεσμα να θυμίζει αποθήκη παλαιοπωλείου.  Αποφεύγετε τις εξεζητημένες λύσεις, εκτός αν αποφασίσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον καλό επαγγελματία.

Αν καθημερινά μετακινείτε έπιπλα για να ανοίξετε ντουλάπια, συρτάρια ή πόρτες, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα έπιπλα δεν σχεδιάστηκαν και δεν αγοράστηκαν για το συγκεκριμένο διαμέρισμα ή  γιατί  απλά έγινε λάθος εκτίμηση χώρου. Δυστυχώς, μόνο αφού τοποθετηθεί ένα έπιπλο στο χώρο καταλαβαίνει κάποιος το λάθος.

Ο κάθε χώρος θέλει την κατάλληλη επίπλωση για να είναι λειτουργικός αλλά και αισθητικά αρμονικός.

 

5. Το σπίτι δεν παρέχει ασφάλεια.

Η ασφάλεια δεν αφορά μόνο στην σωματική  ακεραιότητα αλλά και στην περιουσία , αφού το σπίτι  είναι αυτό στο οποίο έχουμε επενδύσει χρόνο και χρήμα.

Ανάλογα με το που μένουμε  αλλά κυρίως με το πώς νιώθουμε, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε  είναι η μπροστινή πόρτα του σπιτιού. Θα πρέπει να επενδύσουμε σε κλειδαριές ασφαλείας, συστήματα συναγερμού ,στο φωτισμό γύρω από το σπίτι και την αυλή. Η τοποθέτηση αυτόματου φωτισμού ( φωτοκύτταρο) δημιουργεί ένα όριο ασφαλείας. Δώστε έμφαση σε περίεργα σημεία, όπως το γκαράζ και η πίσω πόρτα.

 

Αν έχετε ήδη αρχίσει να προβληματίζεστε για το σπίτι σας και το πόσο άνετα αισθάνεστε μέσα σε αυτό… τότε ήρθε η ώρα για ανακαίνιση!

 

2017-11-24T13:38:23+00:00